Dieta na spalania brzucha

Dieta na spalanie brzucha to nic innego jak dieta redukcyjna. Żeby taką ustalić w pierwszej kolejności powinniśmy dowiedzieć się ile kalorii wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Na tą liczbę składa się wiele czynników, takich jak: wzrost, waga, aktywność w ciągu dnia, to czy jesteśmy ciągle w ruchu czy też nie, jaki zawód wykonujemy oraz indywidualne cechy naszego organizmu. Dlatego jeśli chcemy schudnąć należy najpierw obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, a następnie odjąć od tej liczby 200- 350 kalorii. W ten sposób będziemy w stanie zdrowo schudnąć, nie narażając się na zdrowotne konsekwencje.

Zapotrzebowanie kaloryczne

Jedną z najbardziej skutecznych metod na obliczenie podstawowej przemiany materii jest równanie Harrisa-Benedicta. Jest to wartość która określa minimalny poziom energii wymagany do utrzymania podstawowych funkcji życiowych. Żeby obliczyć swoją podstawową przemianę materii, wystarczy podstawić dane pod jeden z dwóch wzorów. Wzór na PPM nie jest trudny i wygląda następująco:

– Dla kobiet PPM = 655 + (9,56 x waga w kilogramach) + (1,85 x wzrost w centymetrach) – (4,7 x wiek).
– Dla mężczyzn PPM = 66 + (13,75 x waga) + (5 x wzrost) – (6,8 x wiek).

Powstały wynik należy pomnożyć przez aktywny współczynnik metabolizmu (AWM).

– 1,2 – dla osoby chorej, leżącej w łóżku,
– 1,4 – dla niskiej aktywności fizycznej i pracy siedzącej,
– 1,6 – dla umiarkowanej aktywności fizycznej,
– 1,75 – dla aktywnego trybu życia (regularne ćwiczenia 2-3 razy w tygodniu, spacery)
– 2 – dla bardzo aktywnego trybu życia ( praca fizyczna, codzienne ćwiczenia)
– 2,4 – dla zawodowych sportowców.

Powstały wynik jest naszym zapotrzebowaniem na kalorie, potrzebne do utrzymania naszej obecnej wagi. Jeśli chcemy schudnąć należy odjąć od tej wartości 200-350 kalorii.

Makroelementy

Następnym krokiem jest podział makroelementów tak, żeby nie tylko wpływały na utratę wagi, ale również na rekompozycję sylwetki. Dlatego warto zwiększyć w diecie podaż białka. Najlepszym rozkładem makroelementów będzie: 50% kalorii pochodzących z węglowodanów, 30 % kalorii pochodzących z białka, 20% kalorii pochodzących z tłuszczy. Podczas redukcji warto też jeść sporą ilość błonnika, który znajdziemy w warzywach i owocach. Jednak, najlepiej skupić się na warzywach ponieważ nie posiadają tyle cukru co owoce. Podczas diety ”na brzuch” należy również unikać produktów wzdymających, takich jak: kapusta, groch, fasola. Dodatkowo należy spożywać dużo płynów, w postaci wody mineralnej, około 3litrów na dobę.