Jak zrobić schab, aby był miękki: Sposoby na idealnie miękkie mięso

Idealnie miękki schab – sposoby na jego przygotowanie

Schab to jeden z ulubionych rodzajów mięsa w polskiej kuchni. Niestety, zdarza się często, że jego przygotowanie kończy się porażką. Właściwie przygotowany schab powinien być miękki i soczysty. Jak jednak tego dokonać? Poniżej prezentujemy sposoby na idealnie miękkie mięso.

1. Odpowiednia obróbka

Przygotowanie schabu zaczyna się już na etapie przygotowania do obróbki termicznej. Warto pamiętać, aby mięso było dobrej jakości, bez widocznych żył, tłuszczu i błon. Schab należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie natrzeć solą oraz wybranymi przyprawami. Warto dodać odrobinę oliwy lub oleju, aby mięso nie było zbyt suche.

1. Odpowiedni sposób obróbki termicznej

Kluczowym dla osiągnięcia miękkiego schabu jest sposób obróbki termicznej. Schab może być pieczony w piekarniku, smażony na patelni bądź grillowany. W każdym przypadku istotne jest ustawienie odpowiedniej temperatury. Schab pieczony w piekarniku powinien być wstawiony do nagrzanego piekarnika w temperaturze ok. 190°C przez ok. 1 godzinę. Schab smażony na patelni powinien być smażony z obu stron na złoty kolor, a następnie duszony pod przykryciem przez ok. 30 minut. Grillowany schab powinien być grillowany na umiarkowanym ogniu, aż do zmiękczenia mięsa.

1. Duszenie

Innym sprawdzonym sposobem na idealnie miękki schab jest jego duszenie. Przygotowane mięso należy zalać bulionem, dodać przyprawy oraz warzywa i dusić pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Dzięki temu mięso zmięknie i będzie idealnie soczyste.

1. Marynowanie

Schab można też z powodzeniem marynować. Wystarczy przygotować odpowiednią mieszankę przypraw, do której schab będzie moczył przez kilka godzin lub nawet przez całą noc. Dobrze umarynowany schab będzie łatwo się smażył i jego mięso będzie idealnie miękkie.

1. Wykorzystanie specjalnej techniki

Poza tradycyjnymi sposobami obróbki mięsa istnieją też specjalne techniki, które gwarantują idealnie miękki schab. Jedną z nich jest tzw. teknika “sous vide”. Polega ona na poddaniu mięsa specjalnemu procesowi podciśnienia i odpowiedniej temperaturze przez okres czasu, który pozwala na osiągnięcie idealnej miękkości.

Podsumowując, idealnie miękki schab to taki, który nie jest zbyt twardy i suchy. Osiągnięcie takiego efektu wymaga odpowiedniego przygotowania mięsa i zastosowania odpowiedniego sposobu termicznej obróbki. Warto eksperymentować z różnymi technikami, aż do znalezienia najlepszego sposobu na przygotowanie mięsa zgodnie z naszymi preferencjami i smakiem.