W jakim owocu jest najwięcej kwasu askorbinowego?

Kwas askorbinowy występujący najczęściej pod nazwą witaminy C to jeden z ważniejszych elementów, których dostarczamy sobie w różnych postaciach. Na co dzień nie skupiamy się na jego działaniu, choć w rzeczywistości odczulibyśmy bardzo solidnie nawet najmniejszy niedobór. Pierwszym objawem jest znacznie wolniejsze gojenie się ran, a także dokuczliwe bóle mięśni i stawów. Następnie, możemy doświadczyć osłabienia, a potem znaczącego spadku odporności. W obliczu takich skutków warto wiedzieć, gdzie poszukiwać tego cennego składnika i w jakim owocu jest najwięcej witaminy c.

Cytryna na wagę złota – najwięcej witaminy C?

W jakim owocu jest najwięcej witaminy c? Dla nikogo nie będzie niespodzianką, że największym źródłem witaminy C jest cytryna, choć należałoby raczej powiedzieć – najpowszechniejszym. Spożycie jednej cytryny to gwarantowana prawie połowa dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Kwas askorbinowy to niezwykle ważny element diety, ale znajdujący równocześnie szerokie zastosowanie kosmetyce. Właściwości tego kwasu są doceniane od lat i nic w tym dziwnego. Niemniej, cytryna nie jest największym źródłem witaminy C. Trochę lepszym źródłem kwasu askorbinowego są owoce dzikiej róży. Sporo witaminy C znajduje się w czarnych porzeczkach, grejpfrutach, pomarańczach oraz truskawkach. W Polsce najczęściej sięga się po cytrynę, ponieważ jest bardzo solidnym źródłem tej witaminy, które jest dodatkowo bardzo powszechne.

Właściwości witaminy C

Witamina C znacząco podnosi odporność człowieka, dlatego okres zimowy w Polsce to okres, w którym herbata z miodem i cytryną stają się podstawą każdego dnia. Jednak rola witaminy C nie ogranicza się tylko do wspomagania odporności. Kwas askorbinowy odpowiada w pewnej mierze za wiele procesów zachodzących w ciele człowieka, m.in. za właściwe i szybkie gojenie się ran, obniżenie ciśnienia krwi, właściwe wytwarzanie kolagenu, a także spowolnienie procesów starzenia. Posiada bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, a według wielu lekarzy znacząco redukuje ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych. Osoby regularnie spożywające witaminę C mogą pochwalić się piękną skórą, włosami i paznokciami. To jedna z tych witamin, którą powinni spożywać wszyscy, choć zapotrzebowanie u niektórych osób jest znacznie większe. Dla przykładu, znacznie więcej witaminy powinny przyjmować osoby palące papierosy i alkoholicy. Również kobiety w ciąży powinny zadbać o podwójną dawkę oraz osoby borykające się za stresem.