Niesamowite wartości odżywcze kaszy jaglanej
Kasza jaglana uchodzi za jedną z najzdrowszych kasz na świecie. Jest pozyskiwana z łuskanego prosa i powszechnie dostępna, dlatego warto się z nią zapoznać i przede wszystkim wdrożyć w codzienny jadłospis. Nie bez powodu była podstawą żywienia od zarania dziejów i nie bez powodu lekarze dietetycy apelują, by ją spożywać i czerpać z niej pełnymi garściami. Jakie są wartości odżywcze kaszy jaglanej?
Zdrowie w kaszy jaglanej – wartości odżywcze
Kasza jaglana to przede wszystkim bardzo dobre źródło białka, a to z kolei jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego po prostu nie może zabraknąć w diecie człowieka. Zwłaszcza wegetarianie powinni zadbać o to, by często pojawiała się na talerzu, ponieważ jest doskonałym uzupełnieniem białka i fantastycznie zastępuje w tej kwestii mięso. Poza tym, jest także drogocennym źródłem witamin z grupy B, m.in. pirodyksyny, tiaminy i ryboflawiny. Jej wartością jest również fakt, że jest produktem bezglutenowym, co w przypadku osób uczulonych na ten rodzaj białka będzie miało niemałe znaczenie. Lekarze uważają, że zwłaszcza osoby cierpiące na niedokrwistość powinny zadbać o to, by regularnie spożywać posiłki na bazie kaszy jaglanej. Co ciekawe, kasza jaglana posiada również krzemionkę, dlatego jest niezastąpionym produktem spożywczym w przypadku osób, które pragną cieszyć się piękną skórą, solidnymi paznokciami oraz pięknie lśniącymi włosami.
Kasza jaglana dla osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów
To jeden z tych produktów, które bardzo często pojawiają się w jadłospisach osób znajdujących się na dietach redukcyjnych. Nic z tym jednak dziwnego. Choć jest dosyć kaloryczna, to jednak jest bogata w wartości, które dla osób odchudzających będą miały spore znaczenie. Wpływa na przykład na usprawnienie przemiany materii i zdecydowanie pomaga uporać się z niewłaściwym cholesterolem. Osoby znajdujące się na diecie nie powinny jadać kaszy jaglanej w nadmiarze i z pewnością powinny skonsultować się w pierwszej kolejności z własnym dietetykiem. Nic jednak nie wskazuje na to, by rezygnować z kaszy. Wystarczy jedynie odpowiednio ją reglamentować, by cieszyć się zdrowym, pożywnym i przede wszystkim korzystnie wpływającym produktem. Wartości odżywcze kaszy jaglanej są nieocenione. Kasza jaglana jest źródłem węglowodanów, które są przyswajane przez organizm stopniowo. Taka sytuacja sprawia, że jedząc kaszę, wyposażamy się w bardzo solidne źródło energii. Spożywanie kaszy wspomaga jednocześnie pamięć i sprawia, że znacznie łatwiej przychodzi nam koncentracja.