Co wybrać na śniadanie – białko czy węglowodany?

Wiele zależy od indywidualnych preferencji oraz ewentualnych zaleceń dietetyka, ale bez wzlględu na wszystko trzeba pamiętać, że śniadanie to pierwszy posiłek i powinien nieść za sobą konkretną porcję energii. Bez niezbędnego paliwa nie będziemy w stanie w stu procentach cieszyć się dobrym samopoczuciem i pełną koncentracją. To najważniejszy posiłek i w związku z tym powinien składać się z elementów, które dostarczą nam niezbędnych wartości.

Co lepsze na śniadanie – białko czy węglowodany?

Jeżeli tylko nie znajdujemy się na diecie niskowęglowodanowej, to właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, by dzień rozpocząć od solidnej porcji węglowodanów, które nie tylko dostarczą nam potrzebnej energii, ale także pomogą utrzymać właściwą temperpaturę ciała. Przyswajalne węglowodany odpowiadają za właściwą pracę układu nerwowego i tym samym wspomagają organizm narażony na natężoną aktywność fizyczną. Jeżeli zastanawiamy się, czy na śniadanie białko czy węglowodany to z pewnością powinniśmy skonsultować się z lekarzem i ustalić, co w naszym przypadku sprawdzi się najlepiej. Największym źródłem naturalnym węglowodanów są produkty zbożowe w postaci otrębów, pieczywa czy makaronów i płatków zbożowych. Idealnym rozwiązaniem dla osób przestrzegających diety redukcyjnej będzie wobec tego śniadanie składające się z mleka z płatkami zbożowymi w towarzystwie świeżych owoców. To wyjątkowo pożywne śniadanie i przede wszystkim bogate w niezbędne składniki. Podobnie jak świeże pieczywo z dodatkiem warzyw. Sytuacja wygląda zgoła odmiennie, gdy preferujemy z różnych względów dietę białkową. Wówczas pytanie na śniadanie białko czy węglowodany nie będzie potrzebne w celu ułożenia prawidłowego jadłospisu.

Białkowe śniadanie

Białko to niezwykle istotny składnik dla poprawnego funkcjonowania organizmu. Dzięki niemu witaminy przemieszczają się i docierają tam, gdzie powinny się znaleźć. To również białko odpowiada za regulację ciśnienia krwi i stanowi podstawowy składnik ludzkiej krwi. Jego wartość jest nieoceniona, a przede wszystkim zaś niezbędna. Właśnie dlatego warto pamiętać o źródłach białka każdego dnia i zaopatrywać się w nie bez względu na wszystko. Bogatym źródłem białka są wszelkiego rodzaju mięsa, choć w szczególności wołowina. Białko znajduje się również w rybach, które warto spożywać również ze względu na wysoką zawartość kwasu Omega-3. To właśnie dlatego mówi się, że dieta śródziemnomorska należy do jednych z najzdrowszych diet świata. Mieszkańcy tego regionu świata spożywają największą ilość świeżych ryb w skali roku i cieszą się bardzo dobrym zdrowiem.