W jakich produktach znajdziemy białko wegetariańskie?
Białko jest jednym z najważniejszych budulców mięśni i kiedy ćwiczymy na siłowni, koniecznym jest dostarczanie go organizmowi w dużych ilościach. Niestety większość osób dalej myśli, że białko możemy pozyskać tylko z mięsa i produktów odzwierzęcych. To dalekie od prawdy! W jakich produktach znajdziemy białko wegetariańskie?
Produkty zastępujące mięso
Osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej lubią zastępować mięso różnymi produktami. Dobrym przykładem będzie tutaj tofu, które jest bardzo uniwersalnym składnikiem, który możemy wykorzystać do wielu dań. Ono samo nie ma wyraźnego smaku, ale za to jest w stanie przejąć smak wszelkich przypraw, w których je za marynujemy. Dlatego świetnie nada się do dań wielu kuchni z całego świata. Co więcej, w daniach azjatyckich często wykorzystuje się je jako osobny składnik, a nie jako zamiennik mięsa.
Innym sposobem na dostarczenie sobie białka jest wykorzystanie produktów, które udają różnego rodzaju mięsa. Obecnie w sklepach znajdziemy dziesiątki tego rodzaju produktów. Możemy więc spróbować wegetariańskich kiełbasek, salami bez mięsa i bezmięsnego mięsa mielonego. Takie produkty bardzo często nawet przypominają w smaku ich oryginał, dzięki czemu możemy wykorzystać je w przepisach, do których wcześniej używaliśmy mięsa. Są one świetną alternatywą dla tych którzy nie chcą jeść produktów zwierzęcych, a lubią ich smak. Warto też poeksperymentować z różnymi markami, bo mogą mieć one zupełnie inny skład, a co za tym idzie, mogą smakować inaczej.
Białko wegetariańskie – na jakie produkty zwrócić uwagę?
Innym sposobem na przemycenie białka w diecie jest spożywanie nabiału i jajek. Dużo białka znajdziemy na przykład w twarogu które możemy jeść na różne sposoby. Możemy zrobić sobie twaróg z owocami, płatkami owsianymi, czy na słono z pomidorami i szczypiorkiem. Świetnie smakują też placki twarogowe, które często stają się największym przysmakiem dzieci. Oprócz twarogu warto jeść jogurty naturalne które oprócz białka mają też dużo wapnia i witamin. Jeśli nie odpowiada nam ich kwaśny smak, możemy posłodzić je nieco miodem.
Jajka są też świetnym źródłem białka, więc warto włączyć je w naszą codzienną dietę. Możemy jeść jajecznicę, jajka gotowane, smażone czy w formie omletu. Podobnie jak tofu, jajka są bardzo uniwersalnym składnikiem, dzięki czemu smakują niemal każdemu. Dobrze jest zacząć dzień od zjedzenia posiłku z jajkami. W ten sposób dostarczymy naszemu organizmowi białka bez jedzenia mięsa.