Dieta w pracy
W pracy spędzamy znaczną część naszego dnia. Dlatego warto zadbać o naszą dietę w pracy. Powinna być ona zbilansowana, dostarczać nam energii, sycić i zapewniać wszystkie potrzebne nam mikro i makroskładniki. W pracy warto by było jeść również regularnie. Najlepiej co 3 – 4 godziny oraz odpowiednio się nawadniać. Nie tylko kawą, ale głównie wodą. Dobrze jest wypić w pracy 1,5 wody mineralnej.
Sałatki w pracy
Świetnie w pracy sprawdzą się sałatki. Duża porcja warzyw, do tego delikatne chude mięso, zdrowe tłuszcze i prażone nasiona słonecznika. Do sałatki możemy dodać kukurydzę z puszki, pokrojoną drobno paprykę, ogórka, pomidora, rukolę lub inne rodzaje sałat. Ciekawym akcentem w sałatce mogą okazać się sery: starkowany żółty ser, mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu lub ser feta. Warto do sałatki dodać również zdrowe tłuszcze w postaci na przykład: awokado, nasion słonecznika, pestki dyni, olej lniany lub oliwa z oliwek. Ważne jest aby sałatka była dobrze doprawiona. Można ją delikatnie posolić, doprawić pieprzem, ostrą papryką, ziołami lub czosnkiem niedźwiedzim.
Dania na słodko w pracy
Jeśli preferujemy dania na słodko, do gustu może przypaść nam omlet z owocami. Wystarczy wymieszać ze sobą jajka, płatki owsiane, cynamon, pokrojone jabłko lub gruszkę i usmażyć z dwóch stron. Do pudełka z omletem możemy dołożyć garść orzechów włoskich i mamy już pełnowartościowy, zbilansowany i pyszny posiłek. Jeśli jednak preferujemy szybsze i łatwiejsze dania, możemy do pracy zabierać serek wiejski, kilka suszonych owoców i garść orzechów włoskich.
Przekąski
Bardzo ważne są też mniejsze posiłki. Do pudełka możemy pokroić warzywa w słupki: marchew, ogórki, seler naciowy. Do tego możemy zabrać ze sobą hummus. Dobrą przekąską może okazać się również szejk owocowy przyrządzony na kefirze z dodatkiem owoców leśnych, takich jak: maliny, jagody czy borówki.
Pełnowartościowe kanapki
Nie ma nic złego w kanapkach. Warto jednak zamienić białe pieczywo na to pełnoziarniste. Do tego porcja warzyw, w postaci: sałaty, kiełek, ogórka, pomidora, rzodkiewki lub papryki. W kanapce powinna się znaleźć porcja białka, w postaci na przykład: pieczonego schabu, chudej szynki, wędzonego łososia, twarogu lub humusu.
Dieta w pracy – nawodnienie
Nawodnienie jest równie istotne w diecie. Oczywiście podstawą powinna być woda mineralna, ale możemy do diety również wprowadzić nawyk picia ziół i zielonej herbaty. Ważne jest jednak by jej nie słodzić.