Owoce bogate w magnez.

O tym, że jak ważny jest dla naszego organizmu magnez, z pewnością słyszał już każdy dorosły. Przypominają o tym reklamy, artykuły w prasie, lekarze i farmaceuci. Najbardziej charakterystycznym objawem, który przypomina nam na co dzień, że w naszym organizmie brakuje tego pierwiastka to drgająca powieka lub kłucie w okolicy serca. Wtedy sięgamy po muszyniankę lub magnez z witaminą B, aby uzupełnić zapotrzebowanie w naszym ciele. Najczęściej jednak wystarczy spożywać posiłki bogate w niektóre produkty, aby nie dopuszczać do braku magnezu w organizmie. Jeżeli zastanawiasz się w jakich owocach jest magnez lub które warzywa zawierają go najwięcej, zerknij na poniższe zestawienie.

Naturalne źródła magnezu w produktach spożywczych

Najwięcej tego pierwiastka zawierają:
– orzechy włoskie, 47mg Mg w 30 g
– soczewica czerwona, 65mg Mg w 180g
– otręby owsiane, 71 mg Mg w 30g
– bób, 77mg Mg w 180g
– orzechy pinii, 75mg Mg w 30g
– migdały, 81mg Mg w 30g
– ciecierzyca,90mg Mg w 180g
– jarmuż, 94mg Mg w 200g
– gorzka czekolada, 91mg Mg w 40g
– rukola – 94mg Mg w 200g
– natka pietruszki,100mg Mg w 200g

W jakich owocach jest magnez?

Po, mimo że większość owoców zawiera śladowe ilości magnezu, niektóre z nich spełniają normę trochę lepiej, należą do nich:
– Avocado 41mg Mg w 140g
– Banany 64 mg Mg w 240g
Pozostałe owoce takie jak jabłka, śliwki, gruszki, pomarańcze czy truskawki, także są źródłem magnezu, jednak nie zawierają magnezu więcej niż 8-20 mg na 100 g, a to jest jedynie 2-5% dziennego zapotrzebowania.

Magnez to pierwiastek bardzo potrzebny dla naszego organizmu, aby ten mógł sprawnie i prawidłowo funkcjonować. Jest on przede wszystkim odpowiedzialny za prawidłową pracę naszego serca, jednak to nie jest jego jedyna rola. Bez magnezu nie funkcjonuje prawidłowo także układ nerwowy, nasze mięśnie, układ krwionośny, które są ze sobą powiązane, więc można powiedzieć, że zaburzone jest funkcjonowanie całego organizmu człowieka.
Niedobory magnezu mogą powstawać na skutek stosowania diety ubogiej w produkty, które zawierają go w dużej ilości, w wyniku spożywania dużej ilości produktów blokujących jego wchłanianie takich jak kawa, herbata, niektóre leki. Nadmierna obróbka warzyw wpływa na pozbawianie ich magnezu, dlatego, aby zminimalizować straty wartościowego magnezu należy warzywa i osoce spożywać na surowo. A także zminimalizować stres, który przyczynia się do powstawania niedoborów magnezu w naszym ciele. Ponadto nadmiar stresu, brak należytego odpoczynku i aktywności fizycznej pogarsza jakość naszego zdrowia i życia.