Najlepsze źródła białka w codziennej diecie.
Białka są niezbędnym składnikiem naszej diety, a dokładniej tworzące je niezbędne aminokwasy, które są budulcem naszego organizmu. Spośród wszystkich 22 poznanych dotychczas aminokwasów, nasz organizm część z nich potrafi wyprodukować sam, pozostałe musimy systematycznie dostarczać do organizmu z pokarmem. Jeżeli nie wiesz w gdzie występują białka, których potrzebujesz i jakie produkty spożywać, aby nie dopuścić do niedoborów w organizmie, zapoznaj się z poniższą listą.:
Gdzie występują białka egzogenne, niezbędne dla naszego organizmu
Białka, które nas z organizm potrafi wyprodukować sam, nazywają się endogenne, z kolei te, które musimy dostarczać z pożywieniem to białka egzogenne:
Białko, które możemy czerpać na co dzień z produktów, mogą pochodzić zarówno z produktów roślinnych, jak i zwierzęcych.
Źródła białka roślinnego:
– Nasiona roślin strączkowych: soja, soczewica czerwona, groch, fasola, bób, ciecierzyca,
– Kasza: komosa ryżowa, amarantus, gryka, kuskus, jaglana, jęczmienna, pęczak,
– Zboża: gryka, pszenica, żyto, jęczmień, ryż brązowy, pszenżyto,
– Warzywa: ziemniaki, jarmuż, pieczarki, brukselka, szparagi, brokuły, kiełki,
Źródła białka zwierzęcego
– Mięso czerwone i białe,
– Produkty mleczne: kefir, jogurt, twaróg,
– Ryby morskie, i słodkowodne,
Zarówno nadmiar białka w organizmie, jak i jego niedobór są szkodliwe dla naszego organizmu. Niedobór białek zmniejsza odporność organizmu, zaburza prace układu immunologicznego, wydolność fizyczną oraz psychiczną. Z kolei nadmiar białka szczególnie pochodzenia zwierzęcego może powodować zaburzenia metaboliczne i doprowadzać do zakwaszenia organizmu. Białko roślinne bywa określane jako niepełnowartościowe, ponieważ zawiera nieokreślone ilości lub całkowity brak niektórych aminokwasów egzogennych. Stąd konieczne jest prawidłowe łączenie produktów białkowych w diecie osób niespożywających na co dzień produktów odzwierzęcych.
Szczególne istotne jest spożywanie białka u dzieci, sportowców czy osób powracających do zdrowia.
Ile białka powinniśmy spożywać?
Codziennie jedzmy nabiał ze zdrowych źródeł, czyli szczególnie bardzo zdrowe mleczne: kefir, jogurt, twaróg,
Kilka razy w tygodniu: stawiajmy na stole ryby i rośliny strączkowe, a także soję.
3-4 razy w tygodniu: jedzmy białe mięso, bez skóry, głównie drób: indyk, królik, perliczka, kurczak z chowu ekologicznego.
Kilka razy w miesiącu:jedzmy czerwone mięso; wołowinę, wieprzowinę, baraninę.