Co jeść a czego unikać przy anemii?

Anemia zazwyczaj wynika z niedoboru żelaza, chociaż może mieć różne podłoże. Na podstawie badania krwi zazwyczaj można stwierdzić czy cierpimy na tę chorobę. Jeśli okaże się, że mamy taki problem, będziemy musieli zadbać o naszą dietę. Co jeść przy anemii? Podpowiadamy co dodać do jadłospisu, a czego unikać.

Co jeść przy anemii?

Jeśli mamy anemię, będziemy musieli zadbać o to, żeby w naszej diecie było wystarczająco żelaza. W tym celu należy wprowadzić do diety produkty takie jak:
• mięsa i produkty mięsne, przede wszystkim wołowina i cielęcina.
• Ryby, takie jak sardynki, makrela, tuńczyk oraz łosoś.
• Jajka.
• Pełnoziarniste produkty zbożowe, na przykład chleby i makarony.
• Orzechy i nasiona.
• Owoce jagodowe, takie jak porzeczki i maliny.
• Awokado.
• Suszone owoce.
• Warzywa, takie jak bób, buraki, szpinak, koper Pietruszka fasola, groszek zielony jarmuż groch i soczewica.
Warto pamiętać też o tym, że zawartość żelaza w produktach roślinnych jest mniejsza, a więc będziemy musieli jeść ich więcej. Pierwiastek ten kiedy zawarty jest we mięsie i rybach wchłania się też dużo lepiej.
Warto jeść zdrowe produkty, a więc dużo owoców, warzyw i pełnoziarnistych produktów, które dostarczą nam dużo witamin, minerałów i składników odżywczych. Zdrowa dieta dobrze wypłynie na nasze samopoczucie i ogólne zdrowie. Niezdrowe przekąski warto zastąpić na te, które mają niską zawartość tłuszczu, a słodycze na zdrowe owoce i jogurty. Stosując taką dietę szybko zwalczymy anemię i powrócimy do dobrego zdrowia.

Anemia – czego unikać?

Istnieją też produkty, które utrudniają wchłanianie żelaza. Przede wszystkim będą to produkty, które mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Przyspieszają one trawienie, ale jednocześnie sprawiają, że żelazo wchłania się dużo gorzej. Jakich produktów warto unikać, gdy borykamy się z anemią? Oto kilka przykładów:
• mocna herbata i kawa.
• Produkty mleczne z dużą zawartością wapnia, który również powoduje gorsze wchłanianie się żelaza.
• Cukier.
• Słodycze.
• Wyroby cukiernicze.
• Białe pieczywo.
Warto jeść produkty, które mają dużą wartość odżywczą. Dlatego też białe pieczywo warto zastąpić pełnoziarnistym, a cukier, słodycze i wyroby cukiernicze owocami. Jeśli nie możemy obyć się bez słodkiej herbaty, warto parzyć ją nieco krócej i dodawać do niej miód. Nie powinniśmy też stosować diet redukcyjnych, a więc takich, których celem jest zrzucenie wagi. Jeśli chcemy schudnąć przy anemii, powinniśmy skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.