Dieta przy marskości wątroby i cukrzycy

Odpowiednia dieta przy marskości wątroby jest elementem leczenia objawowego i chroni głównie przed niedożywieniem białkowo-energetycznym. Jeżeli zastanawiasz się jak powinien wyglądać jadłospis osoby przy marskości wątroby i cukrzycy, przeczytaj poniższy artykuł i poznaj przykładowe jadłospisy dla chorego.

Jak wspomóc wątrobę – dieta przy marskości wątroby i cukrzycy

Wątroba jest narządem odpowiedzialnym za neutralizacje toksyn, dlatego też jest narażona na różnego rodzaju uszkodzenia. Marskość wątroby polega na zwyrodnieniu i martwicy komórek wątrobowych w efekcie czego dochodzi do licznych zaburzeń prawidłowej pracy tego narządu. Celem terapii jest zapobieganie wystąpieniu powikłań – konieczna będzie zmiana nawyków żywieniowych i wyrównanie niedoborów. U chorych na marskość wątroby zapotrzebowanie energetyczne zależy od stopnia zaawansowania choroby.
UWAGA: Uszkodzona wątroba powoduje bardzo często hiperinsulinizm i odporność tkanek na insulinę, co prowadzi do cukrzycy. Przy planowaniu diety należy wziąć pod uwagę wartości glikemii a dla tych, którzy mają niedocukrzenie nocne konieczne będzie wprowadzenie przekąski wieczorem.

Zalecenia dla chorych na marskość wątroby i cukrzycę:

  • zakaz spożywania napojów alkoholowych
  • spożywanie sześciu łatwostrawny i mniejszych posiłków w ciągu dnia
  • wprowadzenie do diety chudego mięsa, które jest źródłem pełnowartościowego białka
  • spożywanie ryb, przetworów mlecznych, mleka
  • ograniczenie cukrów prostych: białe pieczywo, makaron owoce i słodycze (indywidualną decyzję zawsze podejmuje lekarz lub lekarz dietetyk)

Posiłki przygotowywane dla chorych na marskość wątroby muszą zakładać obróbka cieplną taką jak: gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez dodatku tłuszczu a także pieczenie w folii.

Produkty nie zalecane przy marskości wątroby i cukrzycy

Dobra dieta przy marskości wątroby i cukrzycy? Do produktów nie polecanych dla osób chorych zaliczamy:

  • ostre przyprawy
  • alkohol
  • rośliny strączkowe
  • przetworzoną żywność z dodatkiem środków konserwujących
  • tłuste gatunki mięsa także tłuszcze takie jak: smalec, słonina, margaryny
  • należy unikać słodyczy i białego pieczywa

Przykładowy jadłospis dla osoby chorej na marskość wątroby i cukrzycę

Śniadanie przygotuj z ugotowanej kaszy jaglanej i dodaj odrobinę dojrzałego banana. Na drugie śniadanie polecane jest jabłko pieczone z cynamonem. Obiad przygotuj z gotowanych ziemniaków z duszoną marchewką z piersią z indyka i buraczkami. Na podwieczorek zaserwuj jogurt naturalny z odrobiną miodu i brzoskwinią bez skórki, na kolację możesz podać kanapki z chleba pszennego z pastą twarogową i z chudą i wędliną posypaną szczypiorkiem. Możesz również podawać dorsza pieczonego w folii zapiekankę z cukinii z kaszą kuskus.