Białko gdzie jest – poznaj najpopularniejsze produkty!

Jeżeli zastanawiasz się, w jakich produktach spożywczych znajduje się dużo białka, musisz wiedzieć, że znajdziesz je nie tylko w chudych mięsach, jajach. Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, gdzie szukać najbardziej pełnowartościowego źródła białka i na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze menu.

Białko gdzie jest – sprawdź listę najlepszych produktów!

Warzywa, owoce i oleje są produktami, które zawierają bardzo niewielkie ilości białka lub nie dostarczają go wcale. Natomiast produkty bogate w białko w dużych ilościach to:

  • sery
  • twaróg
  • jaja
  • mięso
  • ryby
  • owoce morza

Jak dzielimy białko w produktach spożywczych?

Białko można podzielić na pełnowartościowe i niepełnowartościowe ze względu na jego przyswajalność. Produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają białko pełnowartościowe i nie da się zastąpić go białkiem pochodzenia roślinnego, które jest niepełnowartościowe. Jedząc jaja, ryby mięsa i nabiał szybciej i łatwiej można zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na białko. Różnica pomiędzy białkiem pełnowartościowym a niepełnowartościowym polega na przyswajalności. Pamiętaj, że białko pochodzenia zwierzęcego jest przyswajalne w około 96%! To naprawdę sporo, jeśli wziąć pod uwagę fakt, że białko niepełnowartościowe jest przyswajalne tylko w około 70%. Wyjątkiem jest jednak soja, w której przyswajalność wynosi 90%. Trzeba jednak wiedzieć, że najnowsze badania z ostatnich kilku lat dowiodły, że soja może uszkadzać wątrobę i nie jest to produkt odpowiedni do spożywania w dużych ilościach. Białko stoi wchłania się nieco gorzej niż białko pełnowartościowe z mięsa czy ryb.

Jakie produkty jeść, aby zapewnić sobie odpowiednią podaż białka?

Białko gdzie jest? Pierś z kurczaka jako chude mięso drobiowe ma taką samą ilość co ligawa wołowa, a mniej niż na przykład krewetki. Bardzo dobrym pomysłem na uzupełnienie niedoboru białka jest spożywanie podrobów i świeżego mięsa wołowego. Oczywiście faktem jest, że po obróbce termicznej ilość białka w 100 g mięsa i ryb wzrasta, ponieważ tracą one w znaczący sposób wodę. Przy spożywaniu serów należy uważać na sery pleśniowe, ponieważ mogą one prowadzić do zaburzeń trawienia. Doskonałym źródłem białka są jajka, których skład aminokwasowy jest bardzo zbliżony do białek ustrojowych człowieka. Żółtka zawierają więcej białka niż samo białko jaja! Jeżeli nie lubisz świeżego mleka możesz zastąpić go jogurtem naturalnym lub maślanką – 100 ml mleka zawiera tyle samo białka to 100 ml maślanki lub jogurtu naturalnego!