Jaki owoc ma najwięcej żelaza?

Jeżeli szukasz wartościowego źródła żelaza, powinieneś sięgnąć przede wszystkim po:

  • mięso
  • ryby
  • oraz owoce morza.

Wszystkie owoce mają niewiele żelaza w porównaniu do produktów odzwierzęcych, ale są wśród nich takie, które zawierają nieco więcej tego pierwiastka. Jeżeli zastanawiasz się, jaki owoc ma najwięcej żelaza i chcesz uzupełnić swoją dietę w wartościowe produkty lub po prostu szukasz urozmaicenia codziennego jadłospisu o wartościowe owoce pełne żelaza, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sięgnij po inspirujące porady!

Porzeczki – co zawierają oprócz żelaza?

Porzeczki są bogate w żelazo a także są dobrym źródłem potasu i witaminy C. Za najbardziej wartościowe uważa się oczywiście porzeczki czarne, które zawierają rekordową ilość witaminy C! Przyswajanie witaminy C ułatwiają występujące w czarnej porzeczce flawonoidy. Niestety na czarną porzeczkę muszą uważać osoby z refluksem, a także te, które cierpią na różne dolegliwości trawienne. W ich przypadku lepsze będą czarne jagody, które mają dobroczynny wpływ na układ pokarmy, ale ich minusem jest mniejsza zawartość witaminy C oraz znikome ilości żelaza. W czarnych porzeczkach poza tymi wymienionymi składnikami, znajduje się również:

  • potas
  • magnez
  • bor
  • jod
  • błonnik

Awokado – czy ma dużo żelaza?

Jaki owoc ma najwięcej żelaza? Awokado jest egzotycznym owocem i ma zdecydowanie mniej żelaza niż porzeczki. Jednak zaleca się jedzenie awokado przy schorzeniach takich jak: anemia, nadciśnienia, kłopotach trawiennych i dolegliwościach żołądkowych. Co niezmiernie ciekawe, awokado uważane jest za owoc, który wchłania najmniej pestycydów! Jeśli zależy Ci na ekologicznej żywności i zdrowym sposobie odżywiania, koniecznie sięgnij po awokado! Zawiera też sporo kwasu foliowego a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Maliny nie tylko bogate źródło żelaza

Jedzenie malin wspomaga chorych na grypę lub cierpiący na zaburzenia trawienne. Maliny zawierają salicylany, które działają podobnie jak aspiryna. Owoc ten jest bogatym źródłem żelaza, a oprócz tego zawiera także fosfor, miedź oraz witaminę C. Poziomki również zawierają żelazo, chociaż znacznie mniej niż maliny, ale są pomocne w walce z bakteriami i wirusami, a dzięki zawartości potasu wspomagają również serce. Liście malin wykazują właściwości prozdrowotne a picie herbatki z liści malin pomaga usuwać szkodliwe produkty przemiany materii i działa moczopędnie. Kolejnym owocem będą truskawki, które zawierają nie tylko żelazo, ale także witaminy A, K oraz poprawiają pracę mózgu i korzystnie wpływają na urodę – podobnie jak maliny!