Witaminy niezbędna o każdej porze roku.
Każdy z nas potrzebuje witamin i minerałów, zaliczamy je do mikroskładników pokarmowych, czyli są to takie składniki diety, które ani nie dostarczają nam energii, jak cukry, tłuszcze, ani budulca, którym są białka. Z uwagi na pełnione funkcje regulatorowe, witaminy i minerały są nam absolutnie niezbędne do życia. Aby być zdrowym, mamy obowiązek dostarczać je do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Ponieważ nasz organizm nie potrafi ich wyprodukować albo wytwarza ich za mało by móc pokryć własne zapotrzebowanie. Szczególnie istotne jest dostarczanie większej ilości witamin i minerałów w okresie zwiększonej zachorowalności,witaminy na jesień powinny być dostarczane w nieco większych ilościach niż te spożywane latem. Dodatkowo, jeżeli w naszym życiu aktualnie jesteśmy narażeni na dużą dawkę stresu, również powinniśmy pamiętać o tym, aby zabezpieczyć swój organizm przed jego nadmiarem, który bywa bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia.
Witaminy na jesień
Jesień, zima, a także wiosna są okresami, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na niekorzystne warunki pogodowe. W tym czasie na naszej szerokości geograficznej zwiększa się ilość zimnych, wietrznych dni, częściej padają deszcze, pojawiają się niższe lub ujemne temperatury, a przede wszystkim jest o wiele mniej słońca niż w okresie letnim. Wszystkie powyższe czynniki wpływają na sezonowe obniżenie naszej odporności. Szczególnie istotna jest tu zmniejszona ilość słońca, które dociera do nas w ciągu dnia, a co za tym idzie dużo mniejsza ilość witaminy D, która syntetyzowana jest w naszym organizmie pod wpływem promieni słonecznych.
Które witaminy są najbardziej potrzebne w okresie jesiennym
Witamina D Odpowiedni jej poziom warunkuje prawidłowe działanie układu immunologicznego. Źródłem witaminy D w pożywieniu są przede wszystkim tłuste ryby morskie, oleje rybie oraz jaja.
Witamina Cma duży wpływ na odporność organizmu, co jest szczególnie istotne zwłaszcza w sezonie jesiennym. Najlepszym źródłem są świeże warzywa i owoce.
Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za wiele istotnych procesów życiowych w organizmie, mogą być sprzymierzeńcem w walce z „jesienną depresją”. W pożywieniu ich źródłem są produkty zbożowe, drożdże, mleko, jaja i mięso.
Witamina E Niedobór witaminy E przyczynia się do zwiększonej podatności na infekcje. Naturalnym źródłem tej witaminy są oleje oraz tłuszcze roślinne.
Witamina A bierze udział w procesach różnicowania komórek, poprawia ich zdolności regeneracyjne. Znajduje się w podrobach, rybach, jajach, mięsie, warzywach i owocach.