Za co odpowiada witamina C?
Witamina C może też być nazywana kwasem L-askorbinowym i jest ona bardzo istotną częścią diety człowieka. Odpowiada ona za wiele różnych procesów, które zachodzą w naszym organizmie, więc nie można o niej zapominać. W takim razie, za co odpowiada witamina C?
Zapotrzebowanie na witaminę C
Organizm ludzki sam z siebie nie wytwarza witaminy C, a więc musimy dostarczyć ją z pożywieniem. Jakie jest zapotrzebowanie na tę witaminę? Wygląda to różnie w zależności od wieku.
• Dzieci powinny spożywać jej około 40-15 mg,
• Dorosłe kobiety za to 75 mg,
• A dorośli mężczyźni potrzbują jej aż 90 mg.
Czasem występuje jednak większe zapotrzebowanie na tę witaminę i w takich przypadkach możemy jej przyjmować aż 1000 mg. Zazwyczaj dzieje się to podczas przeziębienia lub kiedy chcemy się od niego uchronić. Więcej kwasu askorbinowego powinniśmy przyjmować też gdy borykamy się z trudną raną lub mamy choroby nerek, płuc i wątroby, a także po ciężkim wysiłku fizycznym.
Z kolei jeśli przyjmiemy jej za dużo, będziemy cierpieć na biegunki, wymioty i nudności. Może ona też powodować powstawanie kamieni nerkowych. Jednak ciężko jest ją przedawkować, bo jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, a więc większość jej nadmiaru wydalana jest wraz z moczem oraz potem.
Za co odpowiada witamina C?
Witamina C bierze udział w bardzo wielu procesach metabolicznych, które przeprowadzane są niemal cały czas w naszych organizmach. Bierze ona też czynny udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Pomaga ona też w tworzeniu wielu tkanek łącznych, które łączą inne tkanki w organizmie. Dzięki temu, ma ona też czynny wpływ na gojenie ran i złamań.
Co więcej, chroni ona organizm przed wolnymi rodnikami i likwiduje uszkodzenia komórek, które mają miejsce w procesie starzenia oraz przez różne choroby. Dzięki tym właściwościom, często dodaje się ją do kremów i innych produktów kosmetycznych.
Pomaga ona też w walce z nadciśnieniem i wspomaga przemianę cholesterolu. Podwyższa poziom dobrego cholesterolu i obniża poziom tego złego. Dzięki temu, obniża ryzyko zachorowania na choroby serca, ale też na miażdżycę. Co więcej, zmniejsza też ryzyko udarów słonecznych. Warto jeść produkty z witaminą C również dlatego, że ma ona działanie przeciwnowotworowe. Świetnie działa na jelito grube, przełyk oraz żołądek.
Co więcej, witamina C pomaga w reakcjach alergicznych i wspomaga układ odpornościowy. Dlatego też bardzo często przyjmujemy jej więcej podczas przeziębień oraz jesienią, kiedy jesteśmy na nie bardziej narażeni.