Z czym nie łączyć magnezu?
Magnez jest składnikiem, który powszechnie występuje w pożywieniu (np. w ryżu, orzechach, nasionach słonecznika, pestkach dyni czy pieczywie). Na przyswajalność magnezu w diecie ma wpływ sposób żywienia oraz dobór produktów. Z pożywienia jesteśmy w stanie przyswoić tylko 50% dostarczonego magnezu. Jednak istnieją sposoby na poprawę jego wchłaniania. Zwykle wystarczające może być moczenie lub gotowanie, aby zmniejszyć negatywne działanie substancji antyodżywczych w produktach bogatych w magnez.
Czym jest magnez?
Magnez jest składnikiem mineralnym zaliczanym do makroelementów. Do produktów najbogatszych w ten składnik zalicza się:
- orzechy,
- kaszę gryczaną,
- produkty z pełnego ziarna pszenicy,
- proso,
- żyto,
- ryż brązowy,
- soję,
- awokado.
Magnez jest istotny dla ludzkiego organizmu, gdyż dba o prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz układu nerwowego. Ma wpływ również na utrzymanie zdrowych zębów i kości. Wpływa na zmniejszenie uczucia zmęczenia czy zachowanie prawidłowej gospodarki elektrolitowej.
Co wpływa na zmniejszenie wchłaniania magnezu?
Niestety niektóre składniki naszego pożywienia mogą dość mocno obniżyć jego wchłanianie. Jednym z głównych czynników wpływających na ograniczoną przyswajalność magnezu jest nadmierne spożycie kawy oraz alkoholu. Kofeina z kawy oraz alkohol nasilają diurezę, czyli zwiększają wydalanie moczu łącznie z magnezem. Również nadmierne spożycie błonnika może wpłynąć na pogorszenie wchłaniania magnezu. Należy też wspomnieć o składnikach antyodżywczych, które występują w niektórych produktach spożywczych. Składniki te jak fityniany czy szczawiany nie są szkodliwe dla organizmu człowieka, ale mogą obniżyć przyswajalność magnezu z żywności. Wynika to z faktu, że składniki te wiążą się z magnezem tworząc nierozpuszczalne sole, co wpływa na mniejszą biodostępność magnezu. Fityniany można znaleźć głównie w zbożach, orzechach, pestkach, kakao czy nasionach roślin strączkowych. Można zmniejszyć szkodliwe działanie kwasy fitynowego poprzez zastosowanie takich metod jak gotowanie, moczenie w wodzie czy fermentacja.
Magnez z czym nie łączyć tego makroelementu?
Należy unikać niektórych połączeń witamin, minerałów i składników diety, aby nie ograniczać przyswajalności ważnych składników. Na pewno magnez z czym nie łączyć? Takie połączenia jak Cynk z wapniem i magnezem oraz wapń z magnezem mogą w skrajnych przypadkach do całkowitego braku ich przyswajania, w pozostałych przypadkach takie połączenie wzajemnie ogranicza przyswajalność. Do tego należy zwrócić uwagę, aby nie stosować błonnika wraz z witaminami i minerałami, gdyż zaburza ich przyswajalność.