Przepisy na babkę na oleju: Szybki i prosty sposób na pyszną babkę bez masła

Babka na oleju: przepisy, które zachwycą Twoje podniebienie

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości, które nie wymagają wiele pracy, a przy tym są pyszne i zdrowe, to babka na oleju jest idealnym wyborem. Ten smaczny i delikatny wypiek może być idealnym rozwiązaniem dla osób, które szukają przepisu na deser bez masła. W tym artykule przedstawiamy kilka prostych i szybkich przepisów na babkę na oleju, które zachwycą Twoje podniebienie.

Przepis na babkę na oleju z jogurtem naturalnym

Jogurt naturalny jest lekki i zdrowy, dlatego warto wykorzystać go do przygotowania pysznej babki na oleju. Do wykonania tej wersji babki potrzebujesz:

– 2 szklanki mąki pszennej
– 2łyżeczki proszku do pieczenia
– Pół szklanki cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 3 jaja
– 1 szklanka jogurtu naturalnego
– 1/2 szklanki oleju roślinnego
– Szczypta soli

Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą.
2. Dodaj jaja, jogurt i olej. Dokładnie wymieszaj składniki.
3. Przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut.

Przepis na babkę na oleju z bananami i orzechami

Jeśli lubisz połączenie smaków słodkich i orzechowych, to ten przepis na babkę na oleju z bananami i orzechami jest dla Ciebie idealny. Aby przygotować tę wersję babki, potrzebujesz:

– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– Pół szklanki cukru
– 3 jaja
– 1/2 szklanki oleju roślinnego
– 2 banany, rozgniecione na puree
– 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.
2. Dodaj jaja, olej i puree z bananów. Dokładnie wymieszaj składniki.
3. Dodaj posiekane orzechy i ponownie wymieszaj składniki.
4. Wlej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut.

Kilka porad przed przystąpieniem do pieczenia

– Przed przystąpieniem do pieczenia, upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej.
– Piekarnik należy nagrzać na 10-15 minut przed włożeniem do niego ciasta.
– Często sprawdzaj, czy babka nie przypala się. W razie potrzeby można ją przykryć papierem aluminiowym.
– Babkę można podawać na ciepło lub na zimno, a jako dodatek do niej idealnie pasuje bita śmietana, czy ulubione owoce.

Podsumowanie

Babka na oleju to idealne rozwiązanie dla miłośników słodkości, którzy szukają wypieku, którego nie trzeba długo przygotowywać. Przepisy na babkę na oleju są proste i szybkie, a dodatek jogurtu, banana czy orzechów sprawia, że babka na oleju jest wyjątkowa w smaku i łatwa do przygotowania. Warto wykorzystać ten przepis na babkę na oleju, aby zachwycić swoich gości lub zrobić sobie przyjemność w ciągu dnia.