Po jakie warzywa z potasem warto sięgać?
Wiele produktów zawierających potas wyróżnia się wysoką kalorycznością. Jeśli szukasz odpowiednich warzyw dla siebie, które zapewnią Ci największą dawkę potasu, sięgnij po sprawdzone informacje z poniższego artykułu i zainspiruj się!
Warzywa z potasem – jakie będą najlepsze dla Ciebie?
Spośród popularnych warzyw, potas zawierają:
- pomidory
- surowy burak
- botwinka
- zielony groszek
- bakłażan
- cukinia
- kalarepa
- szpinak
- bób
- ziemniak
Zanim jednak sięgniesz po te produkty spożywcze, musisz wiedzieć, że obróbka cieplna znacząco zmniejsza zawartość potasu w warzywach i jeśli chcesz uzupełnić niedobory tego pierwiastka, wówczas musisz zdecydować się na te warzywa, które można jeść na surowo. Doskonałym pomysłem na smaczny i zdrowy posiłek o dużej zawartości potasu i cennego białka, będzie sałatki z pomidorami lub carpaccio z buraka.
Do sałatki z pomidorów dodaj sałatę lodową, rukolę, jajko oraz tuńczyka. Tuńczyk zawiera nie tylko dużą ilość potasu, ale też fosfor. Carpaccio z buraka przypadnie do gustu osobom, które nie spożywają mięsa ani ryb. Pamiętaj jednak, że monodiety wykluczające spożycie produktów odzwierzęcych na dłuższą metę są wycieńczające i prowadzą do pogorszenia stanu zdrowia, co dowodzą najnowsze badania.
Warzywa z potasem dla osób, które mają problemy z żołądkiem
Jeśli cierpisz na niestrawności pokarmowe, wówczas w ogóle powinieneś zrezygnować z surowych warzyw. Możesz jedynie pozostać przy pomidorach, które przed podaniem należy sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Pomidory możesz miksować i robić z nich domowy napój, popularna włoska zupa gazpacho jest także dobrym pomysłem – odżywia i dostarcza mnóstwa potasu.
Podsumowanie
Warzywa z potasem znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Aby sprawdzić, czy Twoja dieta jest odpowiednia, możesz wykonać specjalne badania lub udać się do lekarza dietetyka, który specjalnie dla Ciebie ustali plan żywieniowy, biorąc pod uwagę takie czynniki jak:
- waga
- wzrost
- płeć
- rodzaj aktywności (czy ćwiczysz, czy pracujesz fizycznie, a może prowadzisz siedzący tryb życia)
- alergie i nietolerancje pokarmowe
- preferencje żywieniowe (co lubisz a za czym nie przepadasz)
Pamiętaj też, że nadmierne spożywanie danego produktu w dużych ilościach może prowadzić do nabycia nietolerancji lub alergii, dlatego staraj się różnicować posiłki i od czasu do czasu spróbuj zupełnie nowej potrawy. Możesz też zainspirować się gotowymi przepisami, które znajdziesz w sieci lub na portalach poświęconych miłośnikom zdrowego odżywiania.