Jakie witaminy mają owoce i dlaczego warto je jeść?
Owoce to prawdziwa skarbnica witamin, dlatego tak ważnym jest ich regularne spożywanie. Poza tym należą do grupy produktów, które w naturalny sposób zapobiegają pojawianiu się konkretnych chorób i tym samym stanowią warstwę ochronną w organizmie człowieka. Dzięki nim organizm pracuje prawidłowo niemal pod każdym względem. Prawdę mówiąc, spożywając owoce raczej rzadko zastanawiamy się nad tym, czego sobie dostarczamy. Natomiast, już kilkudniowa przerwa bez tego źródła witamin zapewni nam drastyczny spadek energii oraz słabe samopoczucie. Właśnie dlatego warto jeść owoce i warto również wyposażyć się w wiedzę, by wiedzieć, jakie witaminy mają owoce z poszczególnych gatunków.
Jakie witaminy mają owoce cytrusowe?
Nie będzie dla nikogo niespodzianką, że cytrusy to przede wszystkim źródło witaminy C. To bardzo ważna witamina, która wspomaga układ odpornościowy i właśnie z takiej roli najbardziej ją znamy. Warto jednak wiedzieć, że witamina C wspiera szereg innych procesów, m.in. przyspiesza proces gojenia się ran, a także obniża znacząco ciśnienie krwi. Nieoceniona jest również jej rola w walce z wolnymi rodnikami. Spożywanie połowy jednej cytryny każdego dnia to prawie połowa zapotrzebowania na witaminę C oraz porcja zdrowia wspierająca ludzki organizm. Z kolei w grejpfrutach poza witaminą C znajdują się również witamina A oraz szereg witamin z grupy B. Nie bez powodu mówi się, że grejpfrut to jeden z najzdrowszych owoców świata.
Najzdrowsze owoce lasu
A jakie witaminy mają owoce leśne? Do najzdrowszych owoców leśnych zalicza się czarne jagody, które są nieocenionym źródłem witamin z grupy B. Witaminy z tej grupy wspomagają pracę niemal wszystkich układów w ciele człowieka i odpowiadają za prawidłowy przebieg procesów zachodzących w organizmie. Podobnym skarbem są poziomki, które również dostarczają mnóstwa witamin z grupy B oraz różnych wartości odżywczych. Ciekawostką jest, że w przypadku tych owoców sporym uznaniem cieszą się także liście, które już od dawna są stosowane w medycynie niekonwencjonalnej. Leczy się nimi różnego rodzaju stany zapalne oraz nieżyty. Warto również zwrócić szczególną uwagę na maliny, które nie tylko są prawdziwą skarbnicą niezbędnych witamin, ale także stosowane są w leczeniu bardzo silnych przeziębień. Maliny wspomagają jednocześnie procesy trawienne i wpływają korzystnie na wzmocnienie odporności. Przetwory z malin w sezonie zimowym są pewnego rodzaju gwarancją na przetrwanie srogiej pory roku bez szwanku.