Czy nasiona chia mają niski indeks glikemiczny?

Nasiona chia to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej. Już od kilku lat jest to jeden z bardziej popularnych prozdrowotnych produktów spożywczych, który jest polecany jednakowo dla osób stosujących dietę bezmięsną jak i żywiących się tradycyjnie. Nasiona te były uprawiane już przez Azteków w czasach prekolumbijskich. Były stosowane do przygotowania odżywczych napojów i żywności. Współcześnie nasiona chia są uprawiane głównie w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali.

Jakie właściwości posiadają nasiona chia?

Te niepozorne nasionka to źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w odpowiednich proporcjach (30% kwasów omega-3 i 40% kwasów omega-6). To właśnie te kwasy minimalizują poziom „złego” cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych i poprawiają przemianę materii. Dodatkowo zawierają łatwo przyswajalne białko i dużą zawartość błonnika. Nasiona chia to również źródło witamin (E, B1, B3), minerałów (wapń, fosfor, magnez, żelazo czy boron) i przeciwutleniaczy (związki chemiczne mające zdolność neutralizowania wolnych rodników). Do ich właściwości zalicza się redukcję stanów zapalnych. Regularne spożycie nasion chia zapewnia sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki tym nasionom organizm jest dłużej nawodniony (właściwości hydrofilowe, gdyż absorbują odę w proporcji 12 do 1). Nasiona chia są produktem bezglutenowym i są idealne dla diabetyków, gdyż mają niski IG i spowalniają wchłanianie węglowodanów. Nasiona chia indeks glikemiczny mają na poziomie 3. Niski indeks glikemiczny wspomaga skuteczną regulację dziennego poziomu glukozy we krwi. Chia jest surowcem, który zawiera w niewielkiej objętości bardzo dużo składników odżywczych. Już niewielki dodatek tych nasion (około łyżeczki na porcję).

Jak spożywać nasiona chia?

Nasiona chia mają zastosowanie w kuchni, jako dodatek do owsianki, musli czy jako zagęstnik do zup lub nawet jako posypka do chleba, bułeczek lub ciast (w postaci zmielonych nasion). Często polecane są puddingi z owocami. Z kolei mieszkańcy Ameryki Środkowej sporządzają napój pod nazwą Chia Fresca, który jest przyrządzany z nasion szałwii (2 łyżeczki) wymieszanymi ze szklanką niegazowanej wody mineralnej, do której można dodać ok z cytryny i cukier lub inną substancję słodzącą. Nasiona chia można również stosować jako domowe maseczki na twarz. Szałwię hiszpańską można stosować w postaci olejku, jako serum na twarz lub włosy. Dodatkowo regularne spożywanie nasion zapewni lśniące, mocne włosy i piękną cerę. Do tego nasiona chia indeks glikemiczny mają niski.
Należy jednak pamiętać, że z uwagi na bardzo wysoką zawartość błonnika (w 100 g jest aż 30 g błonnika) zalecana dawka dziennego spożycia szałwii to 1 łyżka stołowa.