Czy powinno się jeść tłuszcz?
Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż stanowią główne źródło energii, są składnikiem komórek i błon w ludzkim ciele oraz są nośnikiem smaku.
Jakie tłuszcze spożywamy?
Tłuszcze można podzielić na zdrowe i niezdrowe. Do polecanych tłuszczy zalicza się zdrowe tłuszcze roślinne, wśród których najbardziej wartościowe są tłuszcze nienasycone.
Zdrowe tłuszcze znajdziemy w oliwie z oliwek, rybach i owocach morza, orzechach, pestkach i nasionach, produktach mlecznych oraz jajach. Z kolei niezdrowe są tłuszcze zwierzęce, które zawierają nasycone kwasy tłuszczowe będące czynnikiem ryzyka chorób krążenia oraz mają wpływ na podwyższony poziom cholesterolu. Zdrowsze są tłuszcze roślinne, które zwierają jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszcze mające działanie profilaktyczne w przypadku chorób układu krążenia.
Co zawiera tłuszcze?
Do produktów zawierających tłuszcze zalicza się:
- mięso,
- masło,
- śmietana,
- orzechy,
- pestki i nasiona,
- ryby,
- awokado i kakao,
- wiele innych produktów.
W odpowiedzi na pytanie co zawiera tłuszcze warto ustalić, jakiego rodzaju tłuszcze. Zdrowe tłuszcze, które sprzyjają naszemu zdrowiu znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich jak śledź, łosoś, makrela, awokado, nasionach siemienia lnianego, warzywach np. szpinak, jarmuż, brukselka.
Niezdrowe tłuszcze, czyli nasycone kwasy tłuszczowe posiadają stałą konsystencję i zwykle znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego (np. czerwone mięso, tłusty nabiał, smalec i masło). Organizmowi potrzebne są kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone. Tego rodzaju tłuszcze są przede wszystkim pochodzenia roślinnego i odpowiadają za następujące zadania:
- utrzymanie właściwych proporcji cholesterolu we krwi,
- zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych,
- działanie przeciwzapalne,
- zmniejszenie stężenia trójglicerydów we krwi,
- ograniczenie ryzyka depresji.
Do pokarmów o wysokiej zawartości zdrowego tłuszczu zalicza się:
- awokado,
- nasiona chia,
- olej kokosowy,
- masło shea,
- nasiona dyni,
- olej z nasion lnu i siemię lniane,
- orzechy jak migdały, orzechy pekan, orzechy włoskie, pistacje, orzechy laskowe, orzechy makadamia,
- ciemna czekolada,
- mleko migdałowe,
- oliwki.
Początkowo to tłuszcze obwiniano o wszelkie złe skutki spożywania, w efekcie, czego zaczęto częściej sięgać po cukier rafinowany, węglowodany i żywność przetworzoną. Skutkiem tego jest coraz częściej spotykana otyłość i cukrzyca.