Czy powinno się jeść tłuszcz?

Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż stanowią główne źródło energii, są składnikiem komórek i błon w ludzkim ciele oraz są nośnikiem smaku.

Jakie tłuszcze spożywamy?

Tłuszcze można podzielić na zdrowe i niezdrowe. Do polecanych tłuszczy zalicza się zdrowe tłuszcze roślinne, wśród których najbardziej wartościowe są tłuszcze nienasycone.
Zdrowe tłuszcze znajdziemy w oliwie z oliwek, rybach i owocach morza, orzechach, pestkach i nasionach, produktach mlecznych oraz jajach. Z kolei niezdrowe są tłuszcze zwierzęce, które zawierają nasycone kwasy tłuszczowe będące czynnikiem ryzyka chorób krążenia oraz mają wpływ na podwyższony poziom cholesterolu. Zdrowsze są tłuszcze roślinne, które zwierają jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszcze mające działanie profilaktyczne w przypadku chorób układu krążenia.

Co zawiera tłuszcze?

Do produktów zawierających tłuszcze zalicza się:

  • mięso,
  • masło,
  • śmietana,
  • orzechy,
  • pestki i nasiona,
  • ryby,
  • awokado i kakao,
  • wiele innych produktów.

W odpowiedzi na pytanie co zawiera tłuszcze warto ustalić, jakiego rodzaju tłuszcze. Zdrowe tłuszcze, które sprzyjają naszemu zdrowiu znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich jak śledź, łosoś, makrela, awokado, nasionach siemienia lnianego, warzywach np. szpinak, jarmuż, brukselka.
Niezdrowe tłuszcze, czyli nasycone kwasy tłuszczowe posiadają stałą konsystencję i zwykle znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego (np. czerwone mięso, tłusty nabiał, smalec i masło). Organizmowi potrzebne są kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone. Tego rodzaju tłuszcze są przede wszystkim pochodzenia roślinnego i odpowiadają za następujące zadania:

  • utrzymanie właściwych proporcji cholesterolu we krwi,
  • zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych,
  • działanie przeciwzapalne,
  • zmniejszenie stężenia trójglicerydów we krwi,
  • ograniczenie ryzyka depresji.

Do pokarmów o wysokiej zawartości zdrowego tłuszczu zalicza się:

  • awokado,
  • nasiona chia,
  • olej kokosowy,
  • masło shea,
  • nasiona dyni,
  • olej z nasion lnu i siemię lniane,
  • orzechy jak migdały, orzechy pekan, orzechy włoskie, pistacje, orzechy laskowe, orzechy makadamia,
  • ciemna czekolada,
  • mleko migdałowe,
  • oliwki.

Początkowo to tłuszcze obwiniano o wszelkie złe skutki spożywania, w efekcie, czego zaczęto częściej sięgać po cukier rafinowany, węglowodany i żywność przetworzoną. Skutkiem tego jest coraz częściej spotykana otyłość i cukrzyca.